Thursday, March 02, 2006

Jälkeenjäänyt

Basilikat itivät nopeasti ja herneistäkin 2/3 on tullut esiin. Herneen taimet ovat kyllä aika alienin näköisiä. :-) Alla olevassa kuvassa näkyy herneet takana turveruukuissa. Oikealla olevassa turveruukussa on basilikoita ja pienessä vihreässä ruukussa tänään esiin putkahtanut pikku chili. 18 päivää on kulunut ensimmäisten chilinsiementen kylvämisestä, joten aika kauan kestää osalla itää. Saa nähdä tuleeko lopuista itämättömistä (11) koskaan mitään. En kuitenkaan heitä vielä kirvestä kaivoon, vaan annan niiden muhia rauhassa. Seitsemän myöhemmin istutettua ei ole vielä osoittanut mitään elonmerkkejä.

Neljä chiliä (Limo, Malawi Birds Eye, PI 315027 ja PI 441551) ovat saaneet isommat purkit. Loput saavat vielä hetken kasvatella itseään pienemmissä purkeissa.


4 Comments:

Blogger Foxy said...

osaatko neuvoa miten ituja idätetään?

olen onnistunut tähän mennessä aikaansaamaan vain hometta - tai jotain mössöä.

12:35 PM  
Blogger Kuuntytär said...

en ole koskaan itse ituja idättänyt, mutta olen käsittänyt niin, että ilmanvaihto on erityisen tärkeää, jotta idut eivät pääse homehtumaan. Lisäksi toinen tärkeä seikka on, että idut eivät saa lillua vedessä (ensin liotetaan siemeniä, mutta tämän jälkeen pidetään vain kosteana). Vesi pitää siis valuttaa pois (luultavasti muutoin muodostuu tuota aikaansaamaasi mössöä).
Katso esim. http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0104/5.htm

Voisipas muuten joskus itsekin tuota kokeilla.. :-)

1:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Idättäminen on sikahelppoa, eikä siihen tarvita mitään idätyslaatikoita tai muuta hämpötystä. Helpointa aloittaminen on sinimailasella eli alfalfalla. Otetaan esimerkiksi 2l lasipurkki, kumotaan iltasella pohjalle vaikkapa 1 dl sinimailasen siemeniä ja päälle vettä, annetaan liota aamuun saakka. Seuraavana päivänä purkin suuaukkoon pingotetaan kuminauhan avulla tai naurulla pala sideharsoa tai ohutta verkkoa, vesi kaadetaan pois, huuhdotaan siemenet tuoreella, viileällä vedellä ja kaadetaan sekin pois. Sitten vain purkki kuivauskaappiin ylösalaisin, kastele muutaman kerran päivässä niin, että kaadat aina veden heti pois. Idut ovat valmiita muutaman päivän päästä eli kun siemenen kuori irtoaa, itu vihertää ja valkea varsi on sentin-parin pituinen.

2:27 AM  
Blogger Kuuntytär said...

Hmm, kuulostaa helpolta.. kunhan niitä ei vain unohda sinne kaappiin rehottamaan. :-) Täytyypäs yrittää muistaa ostaa noita siemeniä seuraavalla kauppareissulla.

11:04 AM  

Post a Comment

<< Home